50 öre kan bli 100 miljoner


Årets första blogg ägnar jag åt en behjärtansvärd insamling. Det är ju ganska spännande hur ören kan växa till miljoner. Det ger väl sanning åt tesen, många bäckar små.Som du vet samlar Dammsug Sverige in 50-öringar till förmån för utsatta och övergivna barn. Bakom insamlingen står BRIS, Childhood och SOS Barnbyar.

Vår kampanj startade på allvar för ett år sedan. Vi har fått in mycket pengar, inte bara 50-öringar utan också högre valörer. Likväl finns det en stor förmögenhet i form av 50-öringar kvar runt om i svenska hem – hela 336 miljoner stycken.
Vi vill att de pengarna ska göra nytta. 50-öringen går inte att handla för, men går att växla in i bank fram till den 31/3. Därefter är den stendöd.
Nu gäller det att undvika en massdöd. Hjälp oss att samla in de mynt som ligger glömda och gömda runt om i svenska hem. Berätta att den kan göra nytta! Aktivera skolorna i kommunen att delta i vår nya tävling ”Skattjakten”. (Vår förra tävling ”Klasskampen” drog inte över två miljoner kronor!)

Kommunkampen rullar på som vanligt. Där leder Söderköping stort. Framgången beror på att en eldsjäl har förmått att engagera föreningsliv, medier och politiker att aktivt delta i kampen.
Vi har instiftat ”50-öringens dag – den garanterat första och sista i Sveriges historia”. Den infaller lördagen den 19 mars. Det finns gott om plats för spännande idéer som kan bidra till att dagen blir en succé.
Och inte minst. Gör oss tjänsten att föra den här informationen vidare. Människor behöver en liten knuff för att börja leta bland burkar och lådor därhemma.

Vänligen Lars Ragnar Forssberg projektledare

PS Våra bössor finns på alla Swedbank/Sparbankskontor och Direktens, KappAhls och Systembolagets butiker. DS

Publicerad i Okategoriserade
2 comments on “50 öre kan bli 100 miljoner
 1. Kjell Ericson skriver:

  Om du nu tänker lite längre och lite större så kan man tänka sig annorlunda.

  För det första har femtioöringen bara ett metallvärde. Av miljöskäl är det bra att samla in dem (åtminstone inte kasta i soppåsen).

  Värdet på de mynt som inte samlats in tillfaller hux-flux statskassan. En storsint beslutsfattare skulle alltså kunna låta en inväxlade mynt kunna tillfalla annat än statskassan.

  Men det är bra att folk engagera sig. Jag är personligen inte upprörd över att eventuellt saknade mynt hos mig tillfaller statskassan som en liten extraskatt. Det finns större metallskrot att samla ihop.

  Min poäng var bara att jag inte håller med om att 50-öringen är mer stendöd i april än före. Värdet tillfaller bara någon annan.

 2. Jo visst kan man tänka längre, större och annorlunda. Skrot eller statskassan, fördela eller omfördela ? Hur som helst har den inget värde för oss båda efter sista mars.
  Min poäng handlade följdaktligen bara om ett sätt att få till en givmild handling som hjälper utsatta och övergivna barn.