ARGUMENT OCH SVAR PÅ TAL

Foto: Lena Dahlström

Det här är våra argument:

* Vi investerar i bättre förskola, fler lärare i skolan och i sjukvården. Det prioriterar vi före alliansens fortsatta stora skattesänkningar där de som har det bäst får mest.

* Vi har en konkret jobbpolitik med 100 000 nya jobb, utbildnings- och praktikplatser. Högeralliansens politik är prövad och har misslyckats. Den leder bara till ökade klyftor. Arbetslösheten har ökat med 100 000 under den borgerliga perioden. Arbetslösheten har bitit sig fast, särskilt bland unga och långtidsarbetslösa.

* Moderaterna är Sveriges enda miljonärsparti. Människor med miljoninkomster har fått massiva skattesänkningar. Den procent som tjänar bäst har fått lika mycket som 25 % av svenska folket tillsammans. Exempelvis har paret Reinfeldt fått skatten sänkt med 125 000 kronor per år. Det är mer än tio tusen kronor per månad i sänkt skatt. Deras skattesänkning är ungefär lika stor som hela inkomsten efter skatt för en genomsnittlig pensionär.

* Nu hotas anställningstryggheten och lönerna. Denna mandatperiod förstörde högeralliansen a-kassan med kraftiga försämringar som trängde ut en halv miljon människor från försäkringen. Nu avskaffas i ett första steg anställningstryggheten för alla under 23 år. Unga ska ha sämre trygghet och lägre löner än idag. Unga blir försökskaniner i högeralliansens farliga experiment på arbetsmarknaden med angrepp på anställningstryggheten och press nedåt på lönerna för alla löntagare.

Svar på tal:

Reinfeldt i Aktuellt:”Landets vanligaste miljonär är en pensionär. De rödgrönas största skattesänkningar går till den grupp som har flest miljonärer.”

-Landets pensionärer får lyssna noga. När vi ser en vanlig pensionär så ser högeralliansen en miljonär. Reinfeldt och Borg har infört straffskatten på pensionärer. Vårt besked är klart: pensionärsskatten tas bort helt under mandatperioden. Högeralliansen lovar att klyftan i skatt mellan lön och pension ska vara kvar. Vi deltar inte i någon tävling om skattesänkningar för pensionärer. För oss är det en principfråga som vi har drivit under hela mandatperioden. Lön och pension ska beskattas lika.

Borg säger: ”Den sänkta maxtaxan i förskolan ger inget till ensamstående låginkomsttagare”

-Det är inte sant. Alla får sänkt avgift. För oss är det viktigt att förbättra ekonomin för landets barnfamiljer. Den sänkta maxtaxan ger 600 kr mindre i avgift per månad för en tvåbarnsfamilj. Alla familjer med sammanlagda inkomster över 31 000 får nu full maxtaxa vilket gör att de får behålla mer av en lönehöjning.

-Vi genomför dessutom viktiga förbättringar för ensamstående genom att höja underhållstödet, bostadsbidraget för ensamstående och taket i den tillfälliga föräldrapenningen (VAB).

”Socialdemokraternas politik innebär 500 kr i skattehöjning för samhällsbärare som lärare, poliser och sjuksköterskor”

-Det är ren lögn. Vi sänker kostnaden för att vara med i a-kassan till cirka 80 kronor i månaden. För exempelvis en hotellstäderska eller byggnadsarbetare innebär det en sänkning med ungefär 300 kronor i månaden. Denna finansieras genom att jobbskatteavdraget minskas med cirka 100-150 kronor för låg och normalinkomsttagare.

-Med vår politik får 9 av 10 bättre eller närmast oförändrad ekonomi. Den rikaste tiondelen får betala mer. Det vinner alla på.

Anders Borg påstår att:”förslagen i den rödgröna plattformen är underfinansierade med ca 20 miljarder kronor”.

-Anders Borg bluffar. Det är upprörande när en person med en sådan position kommer med så falska anklagelser. Förslagen i regeringsplattformen ryms inom precis samma reformutrymme som Anders Borg utnyttjar för allianspartiernas valmanifest

-Han tar upp förslag som inte finns i plattformen och säger att de inte är finansierade. Det gäller till exempel ett förslag om SGI i sjukförsäkringen. Det finns inget sådant förslag i vår regeringsplattform.

Publicerad i Okategoriserade