Återigen har människor i Gaza och södra Israel drabbats av död och förstörelse

Lika aktuellt som i fredags på förtroenderådet när partistyrelsen gjorde följande uttalande:
Återigen har människor i Gaza och södra Israel drabbats av död och förstörelse. Återigen har drömmen om ett vanligt liv i fred och frihet krossats. Återigen har vanliga människor, kvinnor och barn, dödats, skadats och lemlästats.

För en dryg vecka sedan beslutade den israeliska regeringen att starta massiva missilattacker från luften som svar på de raketer som skjutits och skjuts in i Israel från Gaza. Hittills har nästan 1 500 attacker genomförts, med förödande resultat. Cirka 160 palestinier har dödats, varav över 30 barn, och nästan 1000 har skadats. Under samma tid har över 660 raketer landat i Israel från Gaza, med över 250 skadade och 5 döda. För första gången på sex år sprängdes en buss i centrala Tel Aviv. Bakom varje siffra döljer sig tragedier med splittrade familjer i ofattbar sorg. Kraven på hämnd blir starkare än kraven på försoning ju längre konflikten pågår. Samtidigt som vi fördömer terror, raketbeskjutningar och erkänner Israels fulla rätt att försvara sitt land, är det vår bestämda uppfattning att det israeliska försvaret gick utöver vad som kan kallas proportionerligt. Båda sidor måste göra allt för att den bräckliga vapenvilan ska bli hållbar.

Gazas befolkning har drabbats hårt och brutalt de senaste åren. Efter det ensidiga tillbakadragandet av israeliska militärer och nedmonteringen av bosättningar 2005 har vardagslivet för människor i Gaza blivit nästan outhärdligt genom den israeliska blockaden som gör att människor är instängda på ett litet område och inte kan få arbete eller livsmedel som förut. Hamas tog över makten i Gaza med våld 2007. Hamas styre är brutalt och de mänskliga rättigheterna kränks mer och mer. Det har bland annat inneburit att kvinnor och flickors frihet, tryckfrihet och organisationsfrihet blev starkt begränsad. Trots detta anser Socialdemokraterna självklart att fria och rättvisa val ska respekteras, och de partier som vinner folkets förtroende ska kunna ingå i en regering. Omvärldens oförmåga att erkänna de regeringar som formades efter det palestinska valet 2006 bidrog till en palestinsk splittring mellan Västbanken och Gaza. Kriget i Gaza 2008-2009 innebar ett nytt lidande med nästan 1500 döda palestinier och 13 döda israeler. Mellan åren 2006 och 2012 sköts fler än 500 raketer från Gaza in mot Israel. Under samma period dödades enligt FN över 3000 palestinier i Gaza.

Endast seriösa förhandlingar, där alla relevanta partner deltar, kan nå en hållbar lösning som både ger fred och säkerhet. Israel är den starkare parten i konflikten, och har därför ett större ansvar för att bidra till lösningen. Omvärlden med FN, EU och USA i spetsen, har ett mycket stort ansvar att agera. Konflikten påverkar hela världen och särskilt länderna i regionen där det redan pågår krig och upprustning. Parterna och det internationella samfundet har gemensamt ansvar för att förhandlingar sätts igång så fort som möjligt, med målet att två stater med säkra och erkända gränser kan leva i fred och frihet. Utgångspunkten ska vara 1967 års gränser, med Jerusalem som huvudstad i båda länderna. Israels ockupation av Västbanken och delar av Östra Jerusalem samt blockad av Gaza måste upphävas, muren på ockuperad mark måste tas bort och bosättningspolitiken upphöra. Palestina måste naturligtvis erkännas som en egen stat, och få sin rättmätiga uppgradering i FN. Vi kräver att Sverige ska ha en tydlig och klar röst i utrikespolitiken.

Men Palestina har inga förutsättningar att bli en livskraftig och hållbar stat så länge de israeliska bosättningarna tar mer och mer av palestinsk mark. Idag bor nästan en halv miljon bosättare på palestinsk mark, varav nästan 200 000 i Östra Jerusalem. Detta är i strid mot folkrätten och kan inte få fortsätta. Trots att EU:s handelsavtal inte ger rätt till förmåner för varor som producerats i bosättningar, importerar EU 15 gånger mer från bosättningarna än från palestinierna själva. Normalt är handel ett bra medel för bra relationer mellan människor och länder. Men den här handeln göder orättvisan. Konsumenter har idag svårt att få reda på om en vara är från Israel eller från en israelisk bosättning. Därför vill vi att Sverige likt exempelvis Storbritannien inför en ursprungsmärkning av bosättarprodukter, så att konsumenter kan välja att bojkotta bosättarvaror.

Socialdemokratiska partistyrelsen kräver:

 • ett slut på Israels ockupation och blockad.
 • ett slut på terror och raketbeskjutningar mot Israel.ett slut på våldet mot Gaza.att vapenvilan respekteras och att fredsförhandlingar inleds.att Sverige erkänner staten Palestina.
 • att Sverige stödjer en uppgradering av Palestinas status i FN.att Sverige stödjer ett arbete för ökad samverkan och försoning mellan palestinska ledare på Västbanken och Gaza.att Sverige inför en ursprungsmärkning av produkter från bosättningarna så att konsumenter kan välja att bojkotta dessa produkter
En kommentar på “Återigen har människor i Gaza och södra Israel drabbats av död och förstörelse
 1. Harry Harrysson skriver:

  Blockaden började när terroristorganisationen Hamas med blodigt våld tog kontrollen i Gaza och började avlossa missiler mot civila i Israel, inte när varenda jude lämnade – och rika amerikanska judar och Bill Gates köpte nästan alla de lönande växthusen och gav till araberna. Som på direkten slog sönder de flesta. De muslimska terroristerna sköt på exportvägarna för produkter till EU, som hade varit mycket lönande innan. Redan året innan hade terroristerna förstört den lönande industribyn,.
  ”Ockupationen” fick Arafat Nobelpris för, minns? Han lovade absolut stopp för terror och hatpropaganda, Israel har väntat på löftena i snart 20 år – löftena han fick kontroll över area A och B för fram till förhandlad fred.
  ”Slut på blockaden” innebär att man säger att judar inte får försvara sig. Kanske socialdemokraternas nya devis.
  Där finns självklart ingen mytisk stat ”palestina” att erkänna. För det krävs gränser, en fungerande ekonomi och ett folk. De har ingetdera. Du läste nog när Abbas förbjöd varenda arabisk flykting, inkl. de som redan bor i Area A, B, att komma till ”palestina” http://tinyurl.com/5sl6sbo – urtypisk apartheid av grövsta mått. Minnsd när det sas innan att PA kunde ha en fungerande ekonomi? Tidningarna glömde det viktigaste villkoret ”om de har gott ekonomiskt samarbete med Israel”,vilket Abbas gjort sitt bästa att förstöra. Går han till FN bryter han helt mot villkoren i Osloavtalet. Varför ska israel ensidigt upprätthålla det?