Bortskänkes, våra gemensamma tillgångar

Sollentunamoderaterna måste lägga korten på bordet om utförsäljningar av välfärdsverksamheter Moderaterna har i veckan, på riksnivå, meddelat att de är emot att sälja ut kommunal verksamhet till underpriser. De har under lång tid fått kritik från både opposition och andra näringsidkare för att medvetet ha sålt ut välfärdsverksamheter till underpris. Moderaternas drivkraft har varit ideologisk. Hanteringen av skattepengar har fått komma i andra hand. Här i Sollentuna har ett stort antal dåliga affärer genomförts. Här har Norrvikens skola och en stor andel av de kommunala förskolorna avknoppats till förmånliga villkor. Över 1500 hyresrätter har sålts ut till underpriser. Införandet av LOV inom vård och omsorg har medfört att en tidigare chef kunnat bildat eget och ta med sig stort sätt alla biståndsbedömda inom daglig verksamhet för funktionshindrade till sitt eget bolag.

För att förhindra liknande affärer i framtiden har vi socialdemokrater lagt fram förslag i riksdagen om att införa ett investeringsskydd för att skydda skattebetalarnas tillgångar. Lagförslaget, som inte vunnit stöd bland Moderaterna, innebär att kommuner inte får sälja en verksamhet till ett pris som understiger marknadsvärdet. Nu måste Moderaterna lägga korten på bordet. Sättet att hantera skattepengarna reser ett antal frågor som kommunalrådet Douglas Lithborn (M) nu bör svara på:

  • Om det var fel att medvetet sälja ut välfärdsverksamheter till underpris, vad ska de göra för att rätta till de begångna felen?
  • Vad görs för att skydda skattebetalarna från att få sina tillgångar bortslumpade i framtiden?

Publicerad i Okategoriserade