Dagens partiledardebatt

Idag var det partiledardebatt i riksdagen. Mikael Damberg talade tala om hur viktigt det är att vi klarar jobben. Jobben är vår tids viktigaste fråga och en nyckel för att säkra en bättre framtid.

Jobben har bäring på allt annat. Kvaliteten i skolan och välfärden. Sveriges utveckling och välstånd. Ett jobb ger frihet och möjlighet till utveckling för var och en av oss. Alla vill ha ett jobb att gå till och en egen lön att leva på.

Fredrik Reinfeldt är inne på sitt sjunde år som svensk statsminister. Under dessa år har Sverige backat när det gäller jobben. Arbetslösheten i Sverige är högre än i de flesta jämförbara länder i Europa – Tyskland, Österrike, Holland, Belgien och våra nordiska grannländer.

Det är på jobbfronten som skiljelinjen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna går. Regeringens förhoppning är att jobbfrågan löser sig själv med ändringar i skattesystemet, medan vi socialdemokrater föreslår konkreta insatser för att få fart på ekonomin och jobben.

Om detta pratade han  om idag, vid riksdagens partiledardebatt. Mikael hade förståelse om Fredrik Reinfeldt skulle välja ett annat spår. Varför skulle han ägna anförandet till att tala om sitt eget stora misslyckande?

Under det senaste året har vi socialdemokrater tillsammans arbetat hårt med att ompröva och utveckla vår politik. Vårt fokus är att få fler företag att starta upp och få befintliga företag att växa och efterfråga arbetskraft. Vi har under året presenterat en lång rad nya förslag i denna riktning.

Nu går vi vidare. Jag presenterar idag ett nytt förslag som kommer att förbättra förutsättningarna för jobbtillväxt hos småföretagen. Vi vill se till att småföretag och underleverantörer får betalt för sina varor och i tid.   På socialdemokraterna hemsida kan du läsa mer om vad Mikael och parti tycker. Både om dagens debatt och andra frågor vi tagit ställning i.

Publicerad i Okategoriserade