Den bortglömda rankingen

Det är stora skillnader på hur mycket kommunerna i länet satsar på kultur i budgeten, visar en granskning av Myndigheten för kulturanalys. Mest lägger Nacka som vi ju brukar jämföra oss med i andra sammanhang.

Av våra 26 länskommuner är det Nacka som lägger mest med 2,9 procent av den totala kommunbudgeten.

Minst pengar i budgeten till kultur står Huddinge för som lägger 1,3 procent tät följt av Sollentuna på 1,4 procent – mindre än hälften av den som lägger mest, rapporterar nyhetsbyrån Siren. För Sollentuna är siffrorna genomgående dåliga på samtliga av dom fyra områden som man tittat på. Allmän kulturverksamhet plats 19 av 26 (19/26), Bibliotek 25/26, Musik- kulturskola 19/26 och Stöd till studieorganisationer 16/26.

Då känns det extra viktigt att berätta för er läsare att hade vår budget gått igenom hade kommunens kulturkonsumenter fått se följande satsningar från oss Socialdemokrater:

  • Vi avsatte 2 miljoner för att bereda plats för flera barn som, idag står i kö samt för att långsiktigt sänka avgifterna.
  • Vi avsatte 1 miljon för att yngre barn och deras föräldrar ska få bättre tillgång till kommunens bibliotek och dess kulturverksamhet för barn.

Kulturen som andel av kommunernas kostnader har minskat över tid. Den minskande trenden har pågått sedan 1998, vilket är så långt det finns siffror.

Publicerad i Okategoriserade