Det är inte rimligt att unga ska jobba för lägre lön än andra kommunanställda


Strax innan jul beslutade den moderatledda majoriteten i Sollentuna att de vill införa vad de kallar särskilt avtal för unga under 25 år som anställs av Sollentuna kommun. Genom det avtalet får de upp till 25% lägre lön än andra anställda i Sollentuna kommun. En månadslön för dem blir då runt 12 000 kr.
Tidningen ”Dagens Samhälle” tar upp utspelet i veckans nummer. Där klargör kommunalrådet Gabrielsson (FP) att han ser lägre ungdomslön som en rimlig trappa in. Han medger också att den i dagsläget avtalade lägstalönen på cirka 16 000 kr är svår att leva på.

Det är fel att de unga ska behöva betala för att komma in på arbetsmarknaden. Vilken är nästa grupp med svårigheter på arbetsmarknaden som ska acceptera sänkt lön?.
Majoritetens skäl till att sänka ingångslönerna är att de tror att det kan skapa fler jobb.Det finns inget som visar att lönesänkningar per automatik leder till fler anställningar. Det tenderar snarare till att ungdomar med en svag ställning på arbetsmarknaden får betala för det. Med majoritetens förslag finns det en risk att man etablerar en låglönemarknad för ungdomar. Där unga får stå med mössan i handen och be om ett jobb som de får lägre lön för än en äldre arbetskamrat med likvärdiga förutsättningar.

Publicerad i Okategoriserade