Ett parti utan ledare eller politik

Ja så har det låtit den senaste tiden främst i media. Kanske inte så konstigt med tanke på katatrofvalsiffror, dom sämsta sen förra århundradets början. Men nog känns det lite tufft att vi likt idrotten snabbt tar till det enklaste och ett av dom äldsta knepen, Sparka tränaren. Ja jag vet hon fick ingen framgång med sitt Rödgröna lag och kopplingen tillväxt/jobb/skatt/välfärd var väl inte den bästa. Men ett lag består av mer än sin tränare och dennes beslut och visioner.

Den 7 november skrev Wolodarski en signerad ledare; du kan läsa den på denna länk:
http://www.dn.se/ledare/kolumner/vad-vilja-socialdemokraterna-1.1203621.
Där lyfter han några för oss socialdemokrater viktiga framtidsfrågor. Han reflekterar där om hur det var. Om de tappade folkrörelsearbetet. Konsum, Folkets hus, A-pressen mm Det satt i ett sammanhang om LO utveckling gör att vår traditionella bas blivit mindre. Detta måste vi återta både genom närvaro och medlemsvärvning. Han pekar också på vikten av att: formulera en attraktiv vision som kan vinna tillbaka de väljare som lockats av alliansens skolpolitik, arbetslinje och skattelättnader. Här kommer ett första utkast. Låt oss börja med att ödmjukt konstatera att vi inte lyckats med integrationspolitiken. Människor kommer till vårat land utan att allt för ofta lära sig språk eller få jobb. Detta lämnar dom utanför samhällets gemenskap och gör dom bidragsberoende. Dessutom öppnar det upp för (SD) och deras mörka krafter och främlingsfientliga åsikter. För det andra lyckades vi inte med devisen jobb åt alla eller full sysselsättning. Detta försökte vi ibland att lösa med bla en för hög grad av förtidspensionering. Detta ställde människor utanför och öppnade för främst (M) att saluföra begreppet arbetslinjen och en vision om att alla som kan jobba ska få det även om man bara kan jobba 1-2 timmar. Annars hamnar man i utanförskap och ingen vill ju vara utanför.
En för mig bärande vision är att kedjan Tillväxt/jobb/skatt/välfärd måste hänga ihop och inte är starkare än sin svagaste länk. Tillväxt betyder för mig att vi måste få fler och växande företag som kan anställa fler av vår arbetslösa och växande befolkning. Denna tillväxt ger jobb som dels gör att flera kan få vara en del av vårt samhälle av kollektivets trygghet och utveckling. Men också bidra till en bredare skattebas. Denna ökade skattebas kan vi använda antingen till mer välfärd och/eller skattesänkningar eller oförändrad skatt. Men som sagt utan skatt ingen välfärd. Därför vilar vår välfärdspolitik i tillväxt som ger jobb som skatt.
Vidare skriver Wolodarski: På sikt skulle en omorienterad socialdemokrati kunna bli intressant samarbetspartner för mittenpartierna när dessa fått nog av Moderaternas högmod.Ja vem vet kanske vi till slut gott varvet runt och slutit cirkeln.

Publicerad i Okategoriserade