EU-migrater del 2

Så lyftes då frågan om EU migraterna även i KSAU. Jag ville få upp frågan på dagordningen men tvingades konstatera att det är lite lätt att ändra attityder o policys. Frågan är komplex och många nivåer i samhället inblandade liksom hanteringen på kort och lång sikt. Men innan jag fördjupar mig i det ett axblock ur händelsernas mediaflöde denna vecka.

Från i tisdags från en av mina partikompisar, Sven Hovmöller med en fråga till oss alla:

De bor i ”kilen” strax söder om Helenelunds station. Jag var där idag och hälsade på. Jag var speciellt glad över att se att den Baja-maja som jag tagit initiativ till (och betalat första månadshyran) kommit på plats. Tidigare har de uträttat sina behov i skogen runtomkring sina läger och det är ju varken människovärdigt eller lämpligt ur hygien- och smittsynpunkt. De berättade att kön till toaletten var lång på morgonen. Åtminstone en av männen i lägret talar rätt bra engelska. Han vill gärna ha ett arbete. Han tar vad som helst, men är utbildad som elektriker och chaufför. Någon som har något påhugg på gång?

EU migranterBetala gärna en slant till kontot går till humanitär hjälp till dessa människor. Jag har gjort det har du?

Anna Silver skriver på sin hemsida : http://migranter.eu/#home :Idag kom bajamajan på plats vid lägret. Nu kan migranterna använda toaletten för sina behov och vi kommer även kontinuerligt att ta dit en container och ha städdagar för att se till att hålla ordning på den nya platsen. Dels för att migranternas skull och även för att kommunen inte ska behöva oroa sig för att platsen ska bli en humanitär olägenhet.

EU migranter baja maja

 

Till sist en liten redovisning av vad:

Boendestödjarna informerar om sitt besök på boplatsen:

 Det finns 3 bilar, en registrerad i Bulgarien och två i Rumänian samt 8 husvagnar. En husvagn har finskt regnr. En liten barncyckel har setts. Två personer har varit på plats och hållit på med att snickra. Kari har försökt kommunicera med dem och informerat att de inte får stanna kvar där och ska flytta. De har uppgett att polisen varit där och att det är lugnt. Miljön är än så länge ok och man har inte sett mkt skräp. Gruppen har sett ca 15 boplatser, en gissning är det kan handla om ca 50 personer som bor där.

Vad borde man göra från politiskt håll:

  • Från kommunens politiker. Ordna med vatten, toaletter (inte toalett) och tak över huvudet (inte skjul). Sen kommer steg två vilka vill åka hem , hjälp dom med biljett. Vilka kan hjälpas på plats med jobb o utbildning kanske med hjälp av civilsamhället.
  • Samordning o avtal mellan kommunerna i till och början med Stockholms län. I en ännu vidare krets hela Sverige och då blir varje länsstyrelse inblandad. Hitta lämpliga platser. Dela kostnaden mellan varandra.
  • Regeringsnivå o EU nivå. Tryck på för en förbättring av stöd o hjälp till Rumäninen. Dels för att kanske hitta sätt att odla för större självförsjörning, hjälp med att bygga upp infrastruktur för varor och tjänster.

Problemet försvinner inte idag, inte imorgon eller nästa år UTAN först när vi gör något globalt där alla tar ansvar…..

 

 

Publicerad i Okategoriserade