Försäkring eller bidrag, ett evigt spörsmål

I en spaltledare på  försöker Hanne Kjöller att föra i bevis att (S) är ett bidragsparti oavsett vad Löven och andra socialdemokrater än må säga.

  • Det börjar med att vi vill slopa den bortre parentesen och höja taket i a-kassan. Detta är ju helt enkelt för att vi inte vill ha människor utfasade eller tvinga dom att leva på existensminimum och vara en del av lönedumpning p.g.a. man har svårt att få jobb.
  • Sen fortsätter det hela med ett konstaterande att endast 20% är premier  medan staten betalar 80%. Vilket aldrig skulle kunna ske i den riktiga försäkringsvärlden. Men faktum är ju att statens pengar kommer från löntagarnas skatteinbetalningar. Två olika plånböcker men fortfarande är det löntagaren själv som är med och betalar och bygger upp  till ett konto  för framtida behov av a-kassa.
  • Men det är inte slut med det. Avskaffandet av differentierad avgift skulle motverka tanken om försäkring. Men det är ju helt upp åt väggarna. Differentieringen gör att grupper som lever i mer utsatta branscher får betala för detta med högre ersättningar medan dom som har minst behov fortsätter att sitta säkert. Alltså en försäkring behöver inte innebära att alla får lika eller tvingas till oskäliga risker och tvingas betala för det. Nej det handlar om att alla har ett skyddsnät, lika för alla.
  • Att vi sedan skulle blunda för att höga ersättningar gör att människor inte vill ta jobb med lägre lön visar på en osedvanlig trist syn på människan som anställd. Tror Hanne på fullt allvar att människor inte vill jobba utan letar efter varje tillfälle att slippa undan för att få vara arbetslös eller sjukskriven. Då måste vi umgås med väldigt olika människor eller någon av oss vara blind  och det är inte jag.

Freddie o Stefan

Slutligen! Borgliga ledarskribenter börjar nu anfalla via sina ledarsidor när optionssiffrorna sakta men säkert sjunker för (M) och två partier i borgerligheten är på väg ut. Men det lär inte rädda det sjunkande alliansprojektet inte minst om man tittar på det Framtidskontrakt, som vi för en tid sedan levererade. Mer lär komma på riks-, landstings- och kommunnivå.

Taggar: , , ,