Fortsatt bostadsbrist, trängsel i kollektivtrafiken och stängda utbildningsmöjligheter i regeringens budget


I veckan presenterade moderatregeringen sin budgetproposition i riksdagen. Mycket i budgeten påverkar livsvillkoren även här i Sollentuna. Jag saknar framförallt satsningar på vuxenutbildning, bostadsbyggande och kollektivtrafik i budgeten.

Regeringens mest omtalade förslag, det om sänkt krogmoms, ska enligt uppgift ge 28 nya jobb i Sollentuna. Det är en dyr reform som ger liten utdelning och ska ställas i relation till att 1121 personer varav 198 unga var arbetslösa i Sollentuna i augusti. Det krävs mer vilja än så om vi ska bekämpa arbetslöshet och utanförskap.

Regeringen drar också ner på möjligheterna för vuxna att komplettera sin utbildning. Antalet högskoleplatser minskar precis som platserna på yrkesvux och yrkeshögskolan. Det är en olycklig utveckling. Vi har många Sollentunabor som vill och behöver komplettera sin utbildning under en lågkonjunktur, men som nu förvägras dem.

Jag saknar också svar på viktiga Stockholmsfrågor. Regeringen har inga förslag kring hur vi kan öka bostadsbyggandet eller bygga ut kollektivtrafiken. Det blir varje dag fler Stockholmare och fler Sollentunabor, men helt uppenbart så verkar moderatregeringen nöjd med nuvarande bostadsbrist och trängsel på bussar och tåg.

Publicerad i Okategoriserade