HÄGGLUND KONKURRERADES UT AV BARNBARN OCH SVERIGEDEMOKRATER

När dagen började igår, svävade som vanligt polisens partiledarhelikopter över Visby. Men istället för att vänta på Hägglund låg något annat mycket viktigt i luften; ett av mina två barnbarn skulle anlända till Almedalen – smaka på den Du Hägglund!

När detta verklighetens barn dök upp kändes energin mer påtaglig än vanligt. Hon är morgondagen långt ifrån den värdekonservatism som (KD) i mina ögon står för. Inte minst när man fortsätter att understödja vårdnadsbidraget och nu till råga på allt vill höja beloppet. Man talar om att beslut ska fattas vid köksborden, men bestämmer sig snabbt och när det passar för att införa både LOV och vipplatser i äldrevården, allt med hjälp av lagstiftning. Så mycket var självbestämmandet på kommunal nivå och köksbord värt.

Medan solen gick ner över Visby och Hägglund pratade i Almedalen fortsatte jag att umgås med barn och barnbarn istället.

Precis före middagen nåddes jag av ett trist, men föga oväntat budskap. Sverigedemokraterna har släppt sitt lokala program för Sollentuna. Till sitt innehåll är programmet förvillande likt etablerade partiers, men skrapar man på ytan dryper det av offermentalitet och utpekande av syndabockar. Läs själv eländet här

Om att eventuellt bli vågmästare skriver (SD) så här:

”Det är många gamla partier som i årets valrörelse klart deklarerat att de inte på några villkor kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Om partierna i Sollentuna intar samma odemokratiska hållning beklagar vi sverigedemokrater detta. Vår hållning är den rakt motsatta, vi tänker inte ta några partitaktiska hänsyn utan är beredda att samarbeta och söka stöd hos andra partier så fort det är till gagn för Sollentunas invånare.”

Att på detta sätt söka medlidande och sympati tycker jag visar på dålig kunskap om demokrati. Inget parti är skyldigt att samarbeta med någon annan. Varje parti står fritt att bilda koalition med vem som helst. Vi socialdemokrater har exempelvis ett RödGrönt samarbete i Sollentuna (något som vi haft sedan hösten 2004) Vi har det för att vi kommer överens och för att vi delar värderingar som kan ligga till grund för att skapa ett Möjligheternas Sollentuna.

Om man vill visa vilka kort man har på hand är det upp till varje parti och varje block. I Sollentuna har vi just nu tre block. (SD) är välkommet att söka stöd hos vilket av dessa som helst. Att kalla det odemokratiskt att vi inte vill samarbeta med ett parti som står så långt från vår egen idelologi är inte ett ifrågasättande av demokratins regler utan ett tydligt och rakryggad besked.

Jag ställer gärna upp när som helst och var som helst och debatterar med (SD) om både lokala frågor och riksfrågor. Både för att visa på våra olikheter, men också för att ge våra Sollentunabor ett tydligt alternativ byggt på fakta och argument istället för att leta syndabockar och inta offermentalitet.

Publicerad i Okategoriserade