Kampen mot arbetslösheten den viktigaste uppgiften

I veckan presenterade (S) sitt alternativ till regeringens vårbudget. Fokus i den ligger på att Sverige behöver en ny politik som vänder utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden. Idag är 400 000 människor är idag arbetslösa i Sverige. Arbetslösheten är högre än i våra grannländer – och högre än i nästan alla jämförbara länder. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under regeringens tid vid makten.

För oss socialdemokrater är kampen mot arbetslösheten den viktigaste uppgiften. Därför har vi slagit fast ett tydligt mål för jobben. Sverige ska mellan 2014 och 2020 öka antalet människor som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU. I (S) alternativa vårbudget tar vi tydliga steg mot att förverkliga det målet.

Här i Sollentuna är just nu över 5% av arbetskraften arbetslös. Det är en högre nivå än vad haft vad vi historiskt haft. Det gör att även här krävs kraftfulla åtgärder för att bekämpa arbetslösheten. Vi återkommer med förslag kring detta när vi lägger vårt kommunala budgetalternativ om ungefär en månad.
I vårmotionen föreslås följande insatser redan i år för att bekämpa ungdomsarbetslösheten: Inför Yrkesintroduktionsjobb redan nu. Obligatorisk sommarskola. Naturvetenskapligt/tekniskt basår redan sommaren 2013. Sommargymnasium på folkhögskola. Stimualansbidrag för fler sommarjobb i kommunerna

Publicerad i Okategoriserade