MARIA STOCKHAUS FÖRSLAG OM ATT ELEVER SKA BESTÄMMA LÄRARNAS LÖNER ”DISSAS” AV SKOLMINISTERN

Det var inte bara utbildningsministern, major Jan Björklund i högsta borgerliga ledningen samt folkpartisten och 1:e vice ordförande Anders Morin i Barn och Ungdomsnämnden som fick anledning att höja på ögonbrynen när Sollentunamoderaternas Maria Stockhaus plötsligt fick för sig att eleverna i Sollentunas skolor skulle kvalitetsgranska lärarna och att denna kvalitetsgranskning borde ligga till grund för lärarnas löner.

(S)jälva blev vi ganska så chockade av förslaget. Samtidigt som vi förstod att det var ett alltför stolligt förslag för att kunna tas på allvar. Detta var ju dessutom andra gången som Stockhaus var ute i en liknande fråga. 2008 ville hon att elevernas betyg skulle vara lönegrundande.

Det märkliga är att hon även nu själv backar från det hon sagt när hon sent omsider förstått att de fackliga organisationerna och kommunen som arbetsgivare inte alls tänkt som hon. I avtalen nämns inte elevomdömen som lönegrundande med ett enda litet ord. Det har kommunen tvingats klargöra i ett brev till politiker och skolor i kommunen.

-Jag har naturligtvis inte sagt att eleverna ska sätta lärarnas löner. Däremot har jag sagt att det kan vara en av flera faktorer att ta upp på utvecklingssamtal och där vara en del av underlaget till lönesättningen, ändrar hon sig kryptiskt och det trots att hennes första pressmeddelande säger något annat.

Samtidigt ryter Jan Björklund till på riksnivå i DN;
”Dessa beslut är djupt olyckliga och riskerar att fortsätta sänka läraryrkets status och attraktionskraft. Själva idén är helt feltänkt”, läxar han upp Maria Stockhaus på offentlig plats.

Så bygger vi inte Sveriges bästa skolor!

Publicerad i Okategoriserade