Massdöden på havet måste få ett slut

Över tusen flyktingar drunknade under april i Medelhavet. Plötsligt skrivs det mer om denna enorma marina gravplats än det har gjorts sedan katastrofen utanför ön Lampedusa 2013. Man kan tro att det sedan dess varit ganska lugnt på Medelhavet och att april månads dubbla katastrofer kommer som en stor chock. Men faktum är att skeppsbrott av den här typen inträffar så gott som hela tiden. Det fortsatte under hela sommaren med flyktingar i dåliga o överfulla farkoster. Under 2014 dog över 3 000 personer när de försökte ta sig över havet. I en värld där Europa inte bara stänger – bl.a. bygger höga stängsel – dörren inför de människor som har att välja mellan döden och flykt.

flyktingbåt i medelhavet

För medan EU genomför räddningsinsatser till havs motarbetar man varje försök att skapa ett system som inte tvingar flyktingar att olagligen ta sig in i Europa. Och medan man hör om de hundratusentals människor som varje år får skydd i ett EU-land tar det stora flertalet av länderna knappt emot några alls.

 

Här i Sollentuna har vi en överenskommelse med Migrationsverket att ta emot ett hundratal människor på flykt. Jag vill dubbla den siffran vi har råd. Att SD spelar på våran rädsla och oro får inte hindra oss.

Men ska detta fungera måste vi också ta utmaningen på allvar. Det är inte rimligt att människor får vänta på besked i både månader och år om man får stanna kvar. Vi måste lösa kedjan med språk, utbildning och jobb. Dom här människorna är inte olika oss som redan bor här. Dom har samma behov och begår samma misstag som vi.

Att i detta läge när människor flyr för sina liv, och några länder och kommuner däribland Sollentuna tar emot, är det ynkligt att ansvariga tjänstemän och politiker hotas för att dom genomför en gemensamt beslutad åtgärd. Eller att dessa högerextrema krafter sprider falska fakta om situationen och lösningen.

Det är dags att ta diskussionen om migrationspolitiken! Det är dags att stå upp för vad som krävs för att försvara alla människors lika värde oavsett var man kommer ifrån.