Migrationspolitik och bostadsbrist blir höstens stora frågor i Sollentunapolitiken!

 

Vi träffar det Socialdemokratiska oppositionsrådet Freddie Lundqvist på hans rum i Turebergshuset den sista arbetsdagen före semestern. Han är i full gång att städa skrivbordet från papper. Den tappra junisolen sipprar in genom persiennerna när Freddie, med en mugg varmchoklad i handen, slår sig ner för att svara på våra frågor.

 

FL vid kaffemaskinen

 Om du ska sammanfatta våren i Sollentunapolitiken i tre ledord. Vilka skulle du välja då?

Då skulle jag säga förnyelse, undfallenhet och vildar.

Vildar för att det just nu är tre politiska partier i fullmäktige som har minst en ledamot som är politisk vilde. (SP) är leder den ligan med två ledamöter och två ersättare som är vildar. De andra partierna är (SD) och (C).

 Undfallenhet för att med sådan kommun agerar i sin relation till bl a stat och landsting. Det skrevs tama skrivelser och görs informella uppvaktningar i kaffeköer. Några exempel på frågor där kommunen borde agerat kraftfullare är krin neddragningarna i SL-trafiken, varmvattenbassängens nedläggning och väntsalen på busstorget.

 Förnyelsen står (S) kommunfullmäktigegrupp för. Jag är stolt över att vi nu har flera nya i gruppen som börjat ta plats i kommunfullmäktige på allvar. Det lovar gott för framtiden.

 Om du ska recensera majoritetens agerande under våren. Vad säger du?

Idéfattigt och förvaltande. Det händer inte så mycket nytt. Om man backar till när var nytt oppositionsråd för tiotalet år sedan så kom majoriteten med nya idéer hela tiden. Även om vi inte gillade alla idéer så hade de ett visst driv. Det har de inte längre de förvaltar makten och reagerar på vad som händer. Tjänstemannastyret har helt uppenbart förstärkts på senaste åren.

 Hur märks det att det är politiska vildar i tre partier i kommunfullmäktige?

Egentligen inte så mycket alls. Det mest uppenbara är att de inte konflikterna har gjort (SP) handlingsförlamat. Det är förståeligt att de inte märkts så mycket utåt eller tagit initiativ i fullmäktige. De har varit upptagna av att bråka internt.

 Vildarna från (SD) och (C) har inte alls eller knappt varit närvarande sedan de blev vildar så de har vi inte heller märkt av. Vi får väl se till hösten hur det utvecklas.

 Hur märks det att (M) har styrt Sollentuna i 35 år i följd?

Jag var delvis inne på det under en tidigare fråga. Ett skäl till att de blivit idéfattiga och förvaltande är att de suttit så länge vid makten. De har fastnat i tanken att de inte behöver göra så mycket. De blir ändå omvalda val för val.De enda gångerna (M) kommer i gasen är när de får diskutera skattesats och utjämningssystem då tänder de till, men annars inte. De har rätt många nya ledamöter, en hel del av dem unga, i kommunfullmäktige. Jag har noterat att de, med något undantag, inte släppt upp dem i talarstolen.

 Vilka tror du blir de stora frågorna i Sollentuna under hösten?

Jag tror att några av de frågor som legat och ”bubblat” under ytan under våren kommer att bli ordentligt omdebatterade under hösten. Det handlar om linbanan till Väsjön, höga hus och ett eventuellt nytt kommunhus. De är alla frågor som säkert kommer att väcka Sollentunabornas intresse på ett eller annat sätt. De kan säkert väcka känslor också.

 Sedan finns det några andra frågor som jag tror kommer bli stora under hösten. Det är dels migrationsfrågan och bostadsbristen. Migrationsfrågan gör omvärlden att de blir omdiskuterad. Om det inte blir stopp på kriget i Syrien och situationen i Afrika så kommer flyktingströmmarna att fortsätta öka. Sollentuna måste självklart sin del av ansvaret för flyktingmottagningen och allt som det för med sig. Till detta kan vi lägga hela frågan kring de fattiga EU-migranterna som kommer hit.

 När det gäller bostadsbristen så blir den allt mer akut. SCB kom med en kartläggning härom veckan som visar att unga i Stockholmsområdet blir allt äldre och äldre när de flyttar hemifrån. Det förstärker bara bilden av det akuta läget.

 Avslutningsvis hur ska du tillbringa sommaren?

Jag inleder semestern med att vara morfar på heltid och umgås med barnbarnen. Det ser jag fram emot. Det är en bra omställning från politik till att umgås med några som lever i stunden. Sedan kan det nog bli en tur på Göta Kanal. Innan det givetvis blir dags att åka till Båstad och spela tennis. Allt för att jag kan komma tillbaka i augusti med full laddade batterier för en förmodligen intensiv politisk höst.