MYCKET SKRYT AV OLOFSSON – HÄR FÅR DU NÅGRA TIPS


Tofta badstrand på Gotland är nog en av de mest befolkade och kanske också den strand där folk syns bäst – kändistätt med andra ord. Där laddade jag upp med familjen under sommarens vackraste sol för att klara kvällen med Olofsson. Och var det lite byigt och vågigt på Tofta så var det desto mer av den varan som bjöds under kvällen i kantringar mellan hårda angrepp med klart nedgörande ton och självhävdelse när det gäller centerpartiets betydelse i för miljön. Tur att Reinfelt inte var där han hade blivit blå i ansiktet.

Tidigare har Jan Björklund alltid fått stå för sifferexercisen och inte alltid har den stämt med verkligeheten.
Låt mig ta några exempel:
Det talades om RUT och om vår nedlåtande attityd till dem som arbetar inom denna sektor, DET ÄR INTE SANT! (S) talar idag om hur vi bäst ska använda skattepengarna. Att ge bidrag till hushållsnära tjänster för att ”hålla arbetslösa under armarna” är inte ett dugg bättre än A-kassa. Alla ska kunna stå på egna ben, gärna med startstöd eller insteg. Men att en hel branch år efter år ska vila på bidrag är oss främmande.

Olofsson anföll om ungdomsskatten. Det är ingen skatt även om arbetsgivaravgiften för ungdomar mellan 15-24 kommer att höjas till samma nivå som övriga arbetstagare, men bara för dem som redan har jobb. Stödet ska istället riktas till de ungdomar som varit utan jobb en längre tid. Dessa behöver stöd för att ”slipa ner trösklar” och komma med i gemenskapen.
Olofsson talade om förträffligheten med det nya ”apoteksupplägget”. Hon häcklade om öppettiderna för det gamla apoteket. Dåligt, för att inte säga uselt påläst Maud. Apoteken förr var öppna även under helger och kvällar även innan reformen. Det som däremot hänt, som med så många andra avregleringar, är en fördyring av varorna. Det är något som drabbar fattig som rik. Jämlikt – knappast!

Olfosson pratar om miljön, men det blir mest skryt utan visioner trots det i särklass längsta talet hitills under årets Almedalsvecka.

Maud Olofsson – Jag har ett par förslag. Du ska få några tips, som du precis som Björklund får sno om du vill för att få mer fart på miljöarbetet lokalt (du får gärna också läcka till centern lokalt i Sollentuna):

1)Vi vill starta ett samåkningsprojekt där Sollentuna till en början skulle kunna bli en pilotkommun. Bort med ensamåkande bilförare och in till City med välfyllda bilar istället och gott om plats på vägarna.

2)Vi vill skapa en bilpool med kommunens tjänstebilar. Dessa ska kunna hyras ut kvällar och helger. Att man sedan också köper in miljöklassade bilar skulle ju bara göra saken ännu bättre.

3)Vi vill att maten ska lagas så nära elever och äldre som möjligt. Det minskar transporter och ökar kvaliten. Dessutom ska den på sikt vara ekologiskt odlad.

Till sist måste jag erkänna att jag brutit ett löfte. Jag lovade i ett svagt ögonblick att jag skulle recensera någon av Maria Stockahaus seminarier.
Så blev det nu inte.
Solen, familjen och 1300 andra evenemang konkurrerade ut henne i valfrihetens namn. Men jag backar inte för nya löften vi lär ses under hösten i Sollentunapolitiken och då LOVAR jag att både debattera och recensera henne när tillfälle ges.

Publicerad i Okategoriserade