Överraskande, men inte förvånande att (C) sparkas ut kommunledningen i Sollentuna

I dag den 25 juni har vi nåtts av beskedet att (M), (FP) och (KD) har valt att avbryta samarbetet med Centerpartiet med omedelbar verkan. (C) ingår då inte längre i den moderatledda majoriteten i Sollentuna.

Det är överraskande att de väljer att bryta upp med ett år kvar till valet, men vi är inte förvånade att det sker. Vi har sett små sprickor under hela mandatperioden mellan de fyra partierna. (C) har bl a gjort ett antal utspel som har provocerat de övriga majoritetspartierna.

Parlamentarisk betyder det här ingenting. (M) och (FP) har fortfarande egen majoritet. Det här visar att det svårt att hålla ihop en majoritet med ett jättestort parti och tre småpartier som slåss för sin överlevnad. Vi kan också konstatera att vi kommer att få ytterligare ett oppositionsparti i kommunen. Det ska bli intressant och se hur (C) väljer att agera när de inte längre tillhör majoriteten.

Sollentuna var en av de första kommunerna där man kallade sig alliansstyre. Nu har alliansen fallit i Sollentuna. Vi ser det som ett tydligt tecken att allianstänket och blockpolitiken nu börjar luckras upp. Vi ser det som ett gott tecken inför valet 2014 i både Sollentuna och Sverige.

Publicerad i Okategoriserade