RASET FORTSÄTTER – SOLLENTUNA RANKAS LÅGT AV NATURSKYDDSFÖRENINGEN

Sollentuna som medelkommun är bekräftad! Senast i Naturskyddsföreningens Klimatindex som rankar Sveriges kommuners initiativkraft vad gäller klimatåtgärder.

Sollentuna rasade från 24e plats till 135e sedan förra mätningen för tre år sedan. Kommunen tar inte klimatfrågorna på allvar. Sollentuna är bara en medelkommun på klimatpolitik.

Jag hade hoppats att den klimatstrategi som tas fram skulle visa vägen, men den innehåller inte tillräckliga åtgärder. Sollentunas moderater tar inte sin del av ansvaret. De hoppas att någon annan ska göra jobbet – och vi gör det gärna om vi får förtroendet i höst. Vi vet att Sollentuna har både förutsättningar och möjligheter att föra landets bästa klimatstrategi. Snart lägger vi fram ett tydligt program där vi presenterar hur en grön omställning kan ske lokalt i kommunen.
Huvudinnehållet kommer då att bygga på de rödgrönas vårmotion och den innebär:

Höjd koldioxidskatt – Koldioxidskatten ska höjas med 10 öre 2011 och ytterligare 7 öre 2012. Detta motsvarar 29 öre 2011 och 20 öre 2012 i bensinskatt i konsumentled. En genomsnittsbilist som kör 1500 mil om året får ökade kostnader med 29 kronor per månad första året och 49 kronor per månad andra året.

Kompensation för bilen i jobbet – För att kompensera för dem som behöver bilen för att ta sig till och från arbetet, och de som använder bilen i arbetet, höjer vi reseavdraget med 75 öre 2011 och 150 öre 2012.

Stöd till efterkonvertering – Vi föreslår att 25 miljoner kronor årligen 2011-2012 avsätts till efterkonvertering av bilar så att fler kan köra miljövänligt. 5000 kr ska ges i stöd till den som konverterar sin bensinbil till en etanolbil.

Stöd till omställning av den svenska fordonsparken – För att påskynda omställningen av den tunga fordonsparken föreslår vi ett tillfälligt stöd till förnyelse av tunga fordon. 25 miljoner kronor årligen 2011-2012 satsas på detta.

Hela överenskommelsen här

I marginalen och till sist: Centerpartiets förslag till höjd bensinskatt med över en krona. Läs det här

Hela klimatrankningen hittar man hä’r

Publicerad i Okategoriserade