Risken för skattehöjning är minimal

I (S) vårmotion i riksdagen, som presenterades nyligen, så fanns ett förslag om stöd till kommuner som bygger hyresrätter. Detta skulle bl a finansieras genom att den rabatt i det mellankommunala skatteutjämningssystemet som ges till de kommunerna med den rikaste befolkningen skulle tas bort. Sollentuna är en av de kommunerna som får rabatten. Såväl (M) som (FP) har varnat i lokalpressen om att det leder till skattehöjning i Sollentuna. (S) håller inte med.

pengar
Systemet togs fram under socialdemokratisk styre i såväl Stockholms läns landsting. Jag är övertygad om vi alla som var med och tog fram det nya systemet gärna hade velat att dessa pengar skulle investerats i byggande av bostäder i Stockholmsregionen. Tyvärr har den passiva (m)ajoriteten i Sollentuna valt att samla dessa pengar på hög. Om vi istället skulle ha investerats pengarna i bostäder hade bostadsbristen i kommunen varit mindre akut.
Kommunen har gått ruggigt bra ekonomiskt under de senaste 10 åren. De har pengarna är inte automatiskt förlorade. Sollentuna kan ställa sig kön och ta del av pengarna genom att bygga hyresrätter.

Publicerad i Okategoriserade