SHIP TO GAZA – A NEVER ENDING STORY?

Israel har gjort sig skyldigt till ett övertramp utan like när man på internationellt vatten anfallit och kidnappat båtkonvojen ”Ship to Gaza”.

Det är inget försvar, men varför är en båt som ska leverera förnödenheter till krigsdrabbade Gaza fylld med aktivister?

Oavsett detta har Israel likt Goliat gång på gång begränsat, provocerat och svarat med våldshandlingar mot Palestinier. På samma sätt har David, i form av PLO och Hamas, försökt göra våldsamt provocerande aktioner, men underlägsenheten i styrka har gjort att deras aktioner bara blivit provocerande nålstick mot Israel.

Det är inte utan att jag gör en jämförelse med motsättningarna på Nordirland. Goliat – England försökte med våld tvinga på det Nordirländska folket ett system de inte ville ha.

Det är många år sedan jag ställde frågan, vilket av dessa problemhärdar, Nordirland och Israel som skulle lösas först. Ett tag såg det ut som att mellanösternkrisen skulle lösas med Egyptens hjälp, men så trampade några genom uppgjorda lösningar och så var det tillbaka till ruta ett igen.

Konflikten i Nordirland är så gott som löst, alla sår är inte läkta, men förtröstan finns, hoppet, förtroendet.
Israel behöver hjälp på samma sätt att hitta tålamodet, hitta kompromisser, för sådana måste till. För omvärldens skull och kanske främst för palestiniernas skull måste Israelsaken komma få en lösning .

Publicerad i Okategoriserade