Sommarinterjuv

Vi träffar det Socialdemokratiska oppositionsrådet Freddie Lundqvist på hans rum i Turebergshuset den sista arbetsdagen före semestern.

 

Budgetbild 2014

Han är i full gång att städa skrivbordet från papper. Den tappra junisolen sipprar in     genom persiennerna när Freddie slår sig ner för att svara på våra frågor innan åker hem för att packa för resan till Almedalen och den hägrande semestern.

 

 

 

 

 

 

Om du ska sammanfatta våren i Sollentunapolitiken i tre ledord. Vilka skulle du välja då?

Framgång, sönderfall och optimism är tre ord. Framgången står EU-valet för. Där gick vi framåt och kände av en positiv stämning runt vår politik som det var länge sedan vi kände i Sollentuna.

 

Sönderfall är något som präglat både det så tidigare långvariga allianssamarbetet. Relationerna mellan de tre majoritetspartierna och Centern är minst sagt frostiga. Sönderfall har också drabbat Sollentunapartiet på ett märkbart sätt.

 

Optimismen känner jag inför höstens val. Med ett långsiktigt mellanvalsarbete och ett lyckat EU-val i ryggen tillsammans med ett mer oklart parlamentariskt läge än på länge så känner jag stor optimism inför valet om att Sollentuna kan byta färdriktning.

 

Om du ska recensera majoritetens agerande under våren. Vad säger du?

En sak som fortsatt sedan tidigare år är de här små skandalerna och ”luftslotten” som de bygger. Bland små skandalerna har turerna kring köpet av Grindstugan fortsatt med nya turer. Turerna kring övertagandet av dagliga verksamheten för funktionsnedsatta avgjordes med juristers hjälp.

 

”Luftslotten” är t ex tennissatsningen i Mässområdet som i närmast tysthet avslutades. Med samma tysthet avslutades också byggplanerna kring Törnskogsmossen. I båda fallen har vi Socialdemokrater varnat för trovärdigheten i majoritetens förslag.

 

 

 

Hur märks det att (M) har styrt Sollentuna i snart 35 år i följd?

Majoriteten känner sig trygg så trygg med att de inte kan förlora i Sollentuna. De är nöjda och förvaltande. Ibland tenderar deras nöjdhet att bli självgodhet. När en kommun styrs så länge påverkar det hela organisationen. Det blir en trygghet som gör att hela organisationen riskerar att stagnera. Det är bra för en kommun med maktskifte regelbundet.

 

Hur ser du på resultatet i EU-valet i Sollentuna?

EU-valet skakade om bilden av Sollentunapoltiken. På något sätt kommer det att avspegla sig inför höstens val också. Förutom att vi Socialdemokrater ökade och moderaterna tappade kraftigt så ökade (MP), (FI) och (SD) markant i Sollentuna. Något håller på att ske, frågan är bara vad…

 

När börjar valrörelsen på allvar?

Den har redan börjat. På riksnivå blir det en topp nästa vecka i Almedalen. Jag ser fram emot Stefan Löfvens tal på söndag. Sedan blir det lite vila innan hela maskineriet tar fart i augusti på allvar. Då kör hela vägen fram till kl. 20 den 14 september.

 

Vilka frågor kommer du särskilt att driva i valrörelsen?

De frågor jag personligen kommer driva hårt är jobb och bostäder. Jobben är nyckeln till välfärden. Ju fler som jobbar, ju bättre välfärd kan vi erbjuda.

 

Bostäderna är en brist i vår region. Finns det inte bostäder så finns det inte tillräckligt med arbetskraft i närheten. Bostaden är också en rättighet. Alla människor som valt i vår region måste ha en plats som de kan kalla hemma, en bostad.

 

Vad ser du som de stora utmaningarna i Sollentuna för nästa mandatperiod?

Den fortsatta urbaniseringen är en utmaning för vår region. Oavsett vad vi tycker om det kommer vår region att locka till sig nya människor som behöver jobb och bostäder samt kunna transportera sig mellan jobb och bostad.

I andra ledet gör urbaniseringen att kommunen får en utmaning att hålla likvärdigheten i vård och skola i framtiden. När kommunen växer så behöver välfärden byggas ut och vi har sett oroande exempel på kvalitets skillnader i välfärdsverksamheterna i Sollentuna.

 

Avslutningsvis hur ska du tillbringa sommaren?

Jag ska inleda med ett besök på Almedalsveckan för att knyta kontakter och få inspiration. Sedan ska jag spela veteran-SM i tennis i Båstad. Jag hoppas vinna många matcher så att självförtroende och kroppslig form är på topp inför valrörelsen. Jag ska hinna med tid med familjen vid poolen också så att batterierna är laddade.

Publicerad i Okategoriserade