SSU, Pikety o Löven

Dag 2 i Almedalen började med Löfven i Aftonbladets heta stol. Tre klara svar på tre raka frågor.

  • Ingen etnisk kvotering men väl en könskvotering till bolagsstyrelserna om inte någon snabb föränding sker.
  • Nattis är något som Stefan vill se som ytterligare ett sätt att förändra o förbättra för främst kvinnor som jobbar i treskift inte minst inom vården.
  • den eviga samarbetsfrågan kom upp igen och samma , som jag tycker, klara o givna svar. Vi går till val som S söker mandat för vår politik. När valet är över startar förhandlingar om en majoritetskoaliation. Gärna över dagens blockgränser. Dags också för Alliansen att svara på hur den negativa valspiralen ska hanteras. 2006 egen majoritet, 2010 minoritetsregering och nu visar opionssiffrorna att man inte ens blir största minoritet.

Mind game     På väg till nästa semenarium stötte jag på följande par som utkämpade en hård kamp. Det gällde att tänka så få tankar som möjligt o därigenom få en boll att förflytta sig till motståndarens halva. En del i ett matematikevent. Tror det är Fridolin på ena kanten motståndaren är okänd. Vem som vann inte vet jag?  Kampen var hård o jag var tvungen att gå vidare.

 

 

 

 

Till ett semenarium om ”Det här avgör ungas partivaloch röstbeedende.”. Gruppen är en mycket liten del av valmanskåren om man håller sig till förstagångsväljarna ca 6% eller 400´personer. Men med tanke på att dom bestämmer sig sent och är flyktiga är det kanske viktigt att nå dom inte bara i en valkampanj utan också mellan valen. Dessutom lär denna grupp, enligt rapporten, vara på Dom är dessutom idelogiska o ideburna än fakta o sifferintreserade. Dessutom befinner dom sig gärna på internet (vilken lågoddsare) och tar gärna in info. via tv. En hel del för oss strateger att fundera över när vi återvänder till fastlandet. Gabriel Vikström SSU förbundsordförande var med i panelen och två saker han sa fastnade extra mycket.

  • SD är inte vår huvudmotståndare utan vi ska focusera på vår politik och dom alternativ vi har till SD främlingsfientlighet o missnöjespopulism.”
  • Vi (S( försöker berätta vilket samhälle vi vill ha istället för att stirra oss blinda på ökat valdeltagande o siffror.

Ungas valSist på dagen blev det att stå o vänta i kön, hade glömt anmäla mig till semenariet med Tom Piketty. Fixstjärnan inom ekonomin inte minst bland vänsteranhängare. Salen som var stor var knögfull o det var inget tvivel om att alla var nyfikna på vad han hade att säga. En röd rtråd var att resurser förts över till dom som har mycket pengar och att det finns anledning till en omfördelning för att minska klyftorna men ändå beehålla tillväxten i våra ekonomier. Jag är inte mannen att avgöra om han har fel eller rätt men konstaterar att han är en välkommen injektion för att få till en diskussion om fördelningspolitik och tillväxt i våra globala ekonomier.

Pikety