SVERIGE – EN ORÄTTVIS VATTENDELARE

Sverige överkonsumerar vatten – dock inte vårt eget utan vatten från tredje världen.

Vatten delar världen. Det slår mig att vi svenskar deltar i överkonsumtionen och använder utvecklingsländernas jord till att odla sådant vi egentligen inte behöver. Sockerrör är en sådan gröda. Sockret är oerhört vattenenergikrävande. För att odla fram sockret i en flaska Coca-cola går det åt 200 liter vatten. Till en enda tomat går det åt 13 liter vatten. För att få fram ett kilo kött går det åt en ansenlig mängd vatten och vi bär hem detta från affären utan att reflektera över det faktum att vi i den rika världen använder den fattiga världens vattten som de egentligen behöver för att odla grödor som är närande och nödvändiga för det egna livsuppehället.

Över en miljard människor lider av akut vattenbrist. 2,6 milijarder människor saknar tillgång till vatten och sanitet.

”Precis som för andra råvaror är det vi i den rika världen som överkonsumerar. Trots att vi i Sverige har stora vattentillgångar i våra sjöar och älvar så importerar vi vatten i olika produkter. Bara sex procent av våra vattenkonsumtion i Sverige är kranvatten.”

Detta konstaterar inte jag utan Lars Gustavsson, generalsekreterare i Svenska Världsnaturfonden.

Märkligt att vi trots sådana uttalanden inte kunde komma överens om miljömålen i Köpenhamn.

Jag lovar att arbeta för en förändring – till en början i vårt lilla Sollentuna.

Publicerad i Okategoriserade
One comment on “SVERIGE – EN ORÄTTVIS VATTENDELARE
  1. Kjell Ericson skriver:

    I den mån kranvatten används i länder med vattenbrist så är det inte rimligt att köpa produkter som kan produceras på andra ställen. Aralsjön är skräckexemplet.

    Men att bara räkna hur mycket kretsloppsvatten som passerar en tomat är inte rimligt.