Till dig som inte hade möjlighet att gå med 1: maj tåget

Visst är det härligt med mångfaldens smältdegel. Kolla er bara omkring i Sollentuna. Ungdoms- och kvinno organisationen, gamla o unga, kamrater från jordens alla hörn, män o kvinnor, you name it, ALLA behövs alla kan bidra.

1 maj 15 FL

Jag hörde för en tid sedan nytolkningen av, ”Jag hade en gång en båt” av hip hopparen Allyawan, som från början var en låt som kom i mitten på 60 talet och då var en protest låt mot kriget inbäddad i en melodi från en västindisk folkmelodi, känns det som om texten är lika aktuell o användbar för att spegla dagens Sollentuna.

Det fanns en gång en stad
I parken, där lekte barn
Så, släppte man ner en bomb
Och staden försvann


Vi hör det dagligen i rapporter från Syrien, Afrika, Mellanöstern

Vad berör det Sollentuna? Jo vi kan hjälpa dom utsatta som söker tillflykt o skydd här. Sollentuna skrev nyss ett nytt avtal med Migrationsverket om en ökning från 32 nyanlända till 84. Med det placerar vi oss på 236 plats bland landets kommuner.

Vi vill mer, vi vill

 • Fördubbla antalet mottagna!!
 • På sikt kunna ta emot så många att vi i förhållande till invånare antal placera oss bland dom 10 bästa kommunerna i landet!!

 Tänk om allt det du har inte längre var kvar
Och det enda som du har sparat var minnen från gamla dar’
Om allting rasade ner i dina gamla kvarter
Och dina vänner var döda, skulle du palla nåt’ mer?
Jag menar, vi glömmer lätt bort att inget varar för gott


När jag hörde dom där textraderna tänkte jag på våra äldre Sollentunabor.Hemtjänsttaxan är för låg, flera företag har lämnat kommunen samtidigt som Solom flaggar för problem att få det att gå ihop. Detta kommer både att påverka arbetsvillkoren likväl som kvalitén på hemtjänsten.Vårdboende signaler om att efterfrågan ökar speciellt för gruppen med psykiska problem.Dom byggde upp vårt samhälle, Dom förtjänar det bästa på gamla dar.

 Vi vill mer, vi vill

 • Höja hemtjänst ersättningen!!
 • Bygga flera äldreboenden!!
 • Prioritera arbete med att få bort visstidsanställningar och erbjuda heltid!!

 Hur vi tar allting för givet
Allting vi har i livet
Vi klagar hela tiden
Som att allting varit skrivet

Jag funderar ibland var valla ska bo? Senaste siffran är över 30´ i SH intressekö. I kommunens årsredovisning kan man läsa att utflyttarna i kommunen vanligtvis är ungdomar som lämnar föräldrahemmet.

Andelen Hyresrätter är idag 24 % medan bostadsrätterna står för 34 %. För 10 år sedan var det tvärt om. Byggtakten är skrämmande långsam idag. Byggandet av Norra delen av Edsberg tog ca 10 år. Idag planeras Väsjön att ta ca 25 år.

Vi vill mer, vi vill

 • Öka byggtakten!!
 • Rekrytera en bygg general!!
 • Inrätta en bostadskommision!!

 Så där skulle jag kunna fortsätta med

 • Skolan Valfriheten contra skolplatser där barnen finns.
 • Socialtjänsten behöver få tillräckligt med anslag som gör att man kan hjälpa dom allra svagaste i samhället.
 • Kultur o fritid – vart tog Friidrottshallen o fotbollshallen i Sollentuna vägen?

 Men låt mig få peka mig några helt andra frågor, där vi behöver samverka med främst landstinget:

 • Varmvattenbassängen där vallöftena från majoriteten under valrörelsen nu förbytts i en defensiv hållning där inte minst landstinget är tveksamma.
 • Södra uppgången i Häggvik o Helenelund har vi väntat på i många år. När det gäller Häggvik ser vi en liten ljusning även om det ännu inte är klart hur mycket o vem som ska betala. Helenelund ligger ännu ljusår bort.
 • Väntsalen på Turebergs Torg har vi för andra gången fått bifallen i fullmäktige. Men ska vi lyckas att också övertyga den moderatledda minoriteten i landstinget?
 • Vinkbussarna är idag ett trevligt o viktigt inslag i kollektivtrafikbilden i vår kommun. Men fortfarande saknar bl.a. Rotebro, Sjöberg o Helenelund egna linjer, är det rättvist?
 • Tvärbanan detta eviga sorgebarn än en gång skjuten på framtiden med 3-4 år.
 • En fungerande kollektivtrafik, jag behöver väl bara säga pendeltåg som kommer och i tid så blir dom flesta resenärer allt mellan upprörda och resignerade.

 Jag hade en gång en dröm
Och jag trodde att den var sann
Sen väcktes jag ur min sömn
Och drömmen försvann

 Men jag vill drömma igen.Om ett rödare Sollentuna efter 2018. Att vi Socialdemokrater återigen styr.Men då måste vi ut och träffa folk, snacka om ett rött Sollentuna med Socialdemokratiska värden och idéer…