Tjugofem lärartjänster bort i Sollentunas gymnasieskolor

I en insändare tidigare denna höst kritiserade vi utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens (UAN) folkpartistiske ordförande Anders Morin för hans tystlåtenhet när det gäller effekterna i Sollentuna av de besparingar i miljardklassen på landets gymnasieskolor som regeringen planerar att genomföra i kölvattnet av den nyligen sjösatta gymnasiereformen. Regeringen anser nämligen att det nu blir möjligt för skolorna att spara mycket pengar genom att inrätta större klasser och skynda på studierna.

Nu får vi veta – inte genom nämnden utan genom Sveriges Television som tittat på en utredning av riksdagens utredningstjänst – att det rör sig om ett bortfall på flera tusen lärartjänster de kommande åren i hela landet. I Sollentuna ska drygt 4,6 miljoner kr sparas 2012, varefter besparingen de kommande åren successivt ska öka för att hamna på drygt 13,2 miljoner kr år 2015, vilket motsvarar 25 lärartjänster. Till och med Moderaternas representant i Sveriges Kommuner och Landsting Maria Stockhaus ojar sig.

Det säger sig självt att vi inom Socialdemokraterna, liksom lärarfacken, är djupt kritiska till dessa neddragningar inom gymnasieskolan, som Moderaterna med stöd av bl.a. Folkpartiet nu är i färd med att genomföra och som bl.a. kan komma att slå hårt mot Rudbecksgymnasiet. En kommentar av UAN:s ordförande vore på sin plats.

Läs mer :http://svt.se/2.22620/1.2605977/tusentals_larartjanster_forsvinner

Publicerad i Okategoriserade